Vision, legosteentjes en .... lora

Met een werkende gateway en diverse nodes wordt het toch echt tijd om wat demo-opstellingen te bouwen. Het verhaal van LoRa (en IoT) is wellicht wat wollig voor de leken onder ons. En aangezien we toch zoveel mogelijk mensen willen enthousiasmeren voor het project zal er wat verduidelijkt moeten worden. En dat gaat nou eenmaal het best met het tonen van werkende opstellingen. Niet dat het tellen van gekleurde legosteentjes nou zo nuttig is maar het kan wel verduidelijken wat er zoal voor toepassingen mogelijk zijn.

In het vervolg een uitleg van deze opstelling met video.

Deze opstelling bestaat uit:

  • Pixy camera  link
  • Grove Oled display link
  • Sodaq Mbili met LoraBee link

De Pixy camera is het resultaat van een Kickstarter campagne en deze camera bevat beeldherkenning zonder dat hiervoor extra code nodig is. In deze opstelling is de camera geleerd hoe diverse kleuren legosteentjes eruit zien. Als de camera aan een computer hangt dan zullen de herkende objecten direct omkaderd worden in het live beeld. 

Als de camera aan een bordje (= minicomputertje) hangt zoals een Sodaq (maar elke andere Arduino compatible kan ook evenals een Raspberry PI of een Beagle) zal deze de herkende objecten teruggeven aan de code. Per object wordt er aangegeven hoe groot de camera het ziet en waar in beeld het ligt.

Deze informatie wordt -om het ontwikkelen makkelijk te maken- getoond op het display maar ook doorgestuurd over het LoRa netwerk, via de Woubrugge gateway. Om het aantal te versturen pakketen zo minimaal mogelijk te houden worden de gegevens alleen verstuurd als er iets veranderd is, dus door het bij plaatsen of weghalen van blokjes.

De laptop draait een eenvoudige website die 'geabonneerd' is op deze data en dit live zal tonen. Dus het aantal waargenomen blokjes is steeds actueel. Dit laatste is erg eenvoudig te bouwen met node-red. Met node-red kunnen zeer eenvoudig handelingen geprogrammeerd worden door blokjes te plaatsten en te verbinden. Een voorbeeld zou zijn: "Als er meer dan 3 rode blokjes liggen dan wil ik dat dit getwitterd wordt". Nuttig? Nee.... maar het kan wel ;)

 


Terug naar overzicht