Het bereik van de gateway testen

De getallen lijken soms te mooi om waar te zijn. 10, 15 of wel 30 kilometer zou gehaald kunnen worden tussen een node en een gateway. Maar in de lokale communities verschijnen ook in toenemende mate resultaten van tests die behoorlijk tegenvallen.

In Woubrugge staat de eerste gateway al enige tijd te draaien en nu er meer nodes beschikbaar zijn tijd om de proef op de som te nemen.

 

Aanleiding was een bezoek aan het LoRa Hackfest bij Sodaq in Hilversum waar de IoT Sensemakers voor uitgenodigd waren. Voor deze dag waren een paar leuke tests georganiseerd waaronder een LoRA node onder een drone hangen en deze tot 120m hoog te brengen. Daarnaast zijn er diverse nodes onder een heliumballon opgelaten om deze vervolgens, in een bijna 'NASA achtige opstelling' te volgen.

Het bepalen van de hoeveelheid helium en de grootte van de ballon bleken ook enig uitzoekwerk te vergen. Maar de resultaten waren meer dan boeiend. De ballonnen gingen allemaal in een noord oostelijke richting en zodra de ballon een behoorlijke hoogte haalde was het aantal bereikte gateways steeds groter. Een ballon op 5km hoogte werd bereikt door een gateway op 180km afstand. Conclusie: LoRa is erg afhankelijk van een vrije 'line of sight'. En ook voor gateways geldt: hoe hoger opgesteld, hoe verder het bereik.

Terug naar Woubrugge. Vooropgesteld dat de 'Kaag en Braassem GW 1' niet goed opgesteld staat, hij staat binnen op de eerste verdieping en heeft de standaard antenne, ben ik op pad gegaan met een node. De node is een Sodaq One, draaiend op een LiPo batterij met solarpanel. De standaard meegeleverde antenne is een zgn. 'pigtail' van een centimeter of 6. De node is neergelegd op het dek van een boot en er werd gevaren in de Woudwetering. Bij het vertrekpunt is er zeker geen line of sight meer.

Liggend voor de Woubrugse brug was er nog steeds prima ontvangst dus werd er koers gezet richting de Braassemermeer. Uiteindelijk werd bij het pontje over het paddengat het signaal te zwak en was de verbinding kwijt. Op dat moment was de afstand tussen gateway en node 1,33 km. Dat lijkt, gezien de specificaties en de eerder genoemde afstanden, zeer teleurstellend maar dat valt wel mee. Nogmaals, de gateway is slecht geplaatst en de standaard antenne staat nou niet bekend als een hoogstandje.

Dit was een eerste test maar eerder was al gebleken dat je niet dezelfde 1,33 km het dorp in kunt gaan. Lopend richting Nolina hield het wel op na een meter of 300. Conclusie voor nu: de gateway moet hoger en de antenne moet aangepast....beiden wordt aan gewerkt.

Verder is er nog een technisch aspect: de spreading factor. Dit is voor dit artikel te ingewikkeld maar heeft alles te maken met het bereik van een node. Echter, des te meer bereik, des te meer energie er nodig is. De bovenstaande test is gedaan met een opstelling die probleemloos moet blijven draaien mits het zonnepaneel af en toe wat licht krijgt.

Voor de techies:

gateway: Lorank8 
node: Soda One running SodaqOneUniversalTracker speadingfactor 7 

 


Terug naar overzicht